Wiedza naukowa

Opracowanie testu MRT jest efektem wielu lat badań nad nadwrażliwością pokarmową prowadzonych przez dr Marka Pasulę, immunologa i naukowca.

krew
Zainteresowanie tematyką nadwrażliwości pokarmowych wywodzi się od poszukiwania przez dr Marka Pasulę rozwiązania własnych problemów z alergią pokarmową i chemiczną. Przez dwa lata nie uzyskał on pomocy w leczeniu własnych dolegliwości ani nie zdołał zidentyfikować powodujących je substancji, poddając się w tym czasie ponad 200 testom skórnym, wykonywanym przez alergologa.
Dopiero tzw. test cytotoksyczny pozwolił określić, na jakie pokarmy i chemiczne dodatki do żywności jego organizm reaguje nadwrażliwością, a unikanie tych substancji przyniosło poprawę. Mikroskopowe badanie cytotoksyczne polega na ocenie wyglądu krwinek białych w preparatach przygotowywanych z próbek krwi, które poddano inkubacji z antygenami różnych pokarmów – ujawniło one, że w jednych preparatach leukocyty nie zmieniały się, zaś w innych, w różnym nasileniu, były skurczone, powiększone lub martwe.
Te początkowe doświadczenia zaowocowały opracowaniem i opatentowaniem sprawniejszej i zautomatyzowanej wersji testu cytotoksycznego, nazwanej ALCAT. Test ten przezwyciężył tylko niektóre niedogodności badań cytotoksycznych, dlatego dr Pasula dalej prowadził badania i szukał doskonalszych rozwiązań technologicznych. Tak powstał analizator MRT III i nowa metoda diagnozowania nadwrażliwości.
Test MRT jest funkcjonlnym testem z krwi, w którym wykorzystano dwie zaawansowane metody pomiarowe: cytometrię przepływową i impedancję wstążki (metodę wstążki). Test ten bada na wejściu komórkową reakcję na pokarmy i substancje chemiczne, określając ilościowo stopień nasilenia reakcji zapalnej, pokazując równolegle, który typ leukocytów reaguje.  Metody oparte na pomiarze wielkości za pomocą impedancji nie potrafią rozróżnić typów komórek o zbliżonych rozmiarach. Użycie w analizatorze MRT III cytometrii przepływowej, dostarcza dodatkowych danych diagnostycznych. Cytometria pozwala na rozdział leukocytów na poszczególne populacje i pomiar zmian objętości komórek w każdej populacji osobno. Jest to bardzo ważne, gdyż poszczególne typy krwinek białych mogą reagować różnie i niezależnie od siebie. Na przykład monocyty, stanowiące 1-7% wszystkich krwinek białych, mogą silnie reagować na antygeny pokarmu obojętnego dla pozostałych grup leukocytów, co przy ich niewielkim udziale w całej populacji leukocytów mogłoby zostać pominięte jeżeli nie oceniałoby się zmian indywidualnie dla każdej grupy.
Badania naukowe wykazały, że czułość Testu MRT w wykrywaniu reaktywnej żywności wynosi 94,5%, zaś jego specyficzność osiąga 91,8%. 

TEST MRT WIADOMOŚCI

Gdzie zrobić test MRT?

Czym jest test MRT?

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na poszczególne pokarmy.

Dla kogo jest test MRT?

Dla każdego! Większość z nas boryka się bowiem z dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą być objawem nadwrażliwości pokarmowej.

Gwarancja testu

Test MRT jest produktem medycznym. Nasze Laboratorium posiada autoryzację producenta testu – Oxford Biomedical Technologies.