Czym jest test MRT?

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na poszczególne pokarmy. To, co jesz, jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy zawsze „interesuje” się Twoją dietą.

próbki krwi

To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie pojawiają się dolegliwości, to oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Natomiast gdy  pojawiają się problemy zdrowotne, to  mamy do czynienia z nadmierną reakcją obronną – zapalną ze strony naszego układu odpornościowego.  W takich sytuacjach, tolerancyjne zainteresowanie pokarmem zmienia się w agresywną obronę i komórki układu odpornościowego uwalniają mediatory stanu zapalnego, nasila się przewlekły stan zapalny, pojawiają się ataki bólowe, których podłoże jest trudne do zdiagnozowania. Rozwiązaniem jest wykonanie testu MRT. Badanie wykonywane jest metodą cytometrii przepływowej połączonej z udoskonaloną metodą Coultera. Wysoką skuteczność testu MRT, przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych, potwierdziły wyniki próby prowokacji jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej. Test można wykonać w Laboratorium Diagnostycznym ISO-LAB.

Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?

Istotny wpływ na różne przewlekłe dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DTH – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do  przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz nadmiernie pobudza do obrony komórki  układu odpornościowego i uwalniają się mediatory stanu zapalnego oraz nasila się przewlekły stan zapalny. Dochodzi do stanów zapalnych jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli zjesz go niewiele, to objawy mogą w ogóle nie wystąpić, gdyż ich nasilenie jest zależne od dawki.

Twój organizm najczęściej nadmiernie reaguje na więcej niż jeden składnik żywności, a objawy zazwyczaj pojawiają się kilka godzin lub nawet dni po spożyciu i bywają niespójne. Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta.

Mediatory – dlaczego?

Komórki układu odpornościowego (w krwi krążącej będą to krwinki białe), aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu, produkują i uwalniają cytokiny i inne mediatory, które służą do komunikowania się pomiędzy poszczególnymi komórkami oraz wywoływania określonych reakcji związanych z uruchomieniem procesu zapalnego.  Do dzisiaj odkryto już tysiące różnych mediatorów, przez co szukanie winnego jest bezcelowe i bardzo kosztowne. Znaleziono jednak prostszą i tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem, co jest efektem uwalniania przez nie mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru  zmian objętości przyczyniło się do stworzenia testu MRT. Test ten określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty.

Lista pokarmów i substancji chemicznych

AMARANTUS

ANANAS

ARBUZ

AWOKADO

BAKŁAŻAN

BANAN

BARANINA

BATAT

BAZYLIA

BROKUŁY

BRUKSELKA

BRZOSKWINIA

BURAK

BURAK LIŚCIASTY

CEBULA

CEBULA SZCZYPIOROWA

CHMIEL

CIECIERZYCA

CUKIER TRZCINOWY

CUKINIA

CYNAMON

CYTRYNA

CZEREŚNIA

CZOSNEK

DAKTYLE

DORSZ

DROŻDŻE

DYNIA

DYNIA PIŻMOWA

FASOLA BIAŁA

FASOLA LIMA

FASOLA KIDNEY CZERWONA

FASOLA MUNG

FASOLA PINTO

FASOLKA SZPARAGOWA

GAŁKA MUSZKATOŁOWA

GORCZYCA

GREJPFRUT

GRUSZKA

GRYKA

GROSZEK ZIELONY

HALIBUT

HERBATA

IMBIR

INDYK

JABŁKO

JAGODY

JAJKO BIAŁKO

JAJKO ŻÓŁTKO

JARMUŻ

JĘCZMIEŃ

JOGURT

KAKAO

KAPUSTA CHIŃSKA (PAK/BOK CHOY)

KARDAMON

KALAFIOR

KAMUT

KAPUSTA

KAROB (CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI)

KAWA

KMIN

KOKOS

KOLENDRA (NASIONA)

KOPER

KRAB

KREWETKA

KUKURYDZA

KURCZAK

KURKUMA

LIMONKA

ŁOSOŚ

MALINY

MAŁŻE

MAŁŻE PRZEGRZEBEK

MANGO

MARCHEW

MELON KANTALUPA

MELON MIODOWY

MIĘTA

MIGDAŁ

MIÓD

MLEKO KOZIE

MLEKO KROWIE

MORELA

NERKOWIEC

OGÓREK

OLIWKI

OREGANO

ORKISZ

ORZECH LASKOWY

ORZECH WŁOSKI

ORZECH ZIEMNY

OWIES

PAPAJA

PAPRYKA ŚWIEŻA

PIECZARKI

PIEPRZ CAYENNE

PIETRUSZKA

PISTACJA

POMARAŃCZA

POMIDOR

POR

PROSO (KASZA JAGLANA)

PSTRĄG TĘCZOWY

PSZENICA

QUINOA (KOMOSA RYŻOWA)

ROOIBOS

ROZMARYN

RYŻ

SAŁATA

SARNINA

SELER

SER TOPIONY

SER ŻÓŁTY

SERWATKA

SEZAM

SIEMIĘ LNIANE

SŁONECZNIK

SOCZEWICA

SOJA

SOLA

SUM

SYROP KLONOWY

SZPARAGI

SZPINAK

ŚLIWKA

TAPIOKA

TILAPIA

TRUSKAWKA

TUŃCZYK

TWARÓG/SEREK WIEJSKI

WANILIA

WIEPRZOWINA

WINOGRONA

WOŁOWINA

ZIEMNIAK

ŻURAWINA

ŻYTO

ACETAMINOFEN

ASPARTAM E951

AZOTAN POTASU E252

AZOTYN POTASU E249

BŁĘKIT BRYLANTOWY E133

CANDIDA ALBICANS

CZERWIEŃ ALLURA E129

CZERWIEŃ KOSZENILOWA E124

ERYTROZYNA B E127

FENYLOETYLOAMINA

FRUKTOZA

GLUTAMINIAN SODU E622

IBUPROFEN

INDYGO E132

KAPSAICYNA

KOFEINA

KWAS BENZOESOWY E210-211

KWAS SALICYLOWY

KWAS SORBOWY E200-202

LECYTYNA (SOJOWA) E322

PIROSIARCZYN SODU E223

POLISORBAT-80 E433

SACHARYNA E954

SIARCZYN SODU E221

SOLANINA

TARTRAZYNA E102

TYRAMINA

ZIELEŃ TRRWAŁA E143

ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA E110

Co w tym wyjątkowego?

Dzięki wynikom testu MRT mamy możliwość nie tylko łagodzenia objawów nadwrażliwości pokarmowej, ale przede wszystkim do eliminacji ich przyczyn. Lata obserwacji pomogły stworzyć metodę dopasowaną do specyfiki tych reakcji. Niezwykle często dochodzi bowiem do opóźnionych reakcji nadwrażliwości, a trudno jest samodzielnie wykryć źródło problemu i stosować profilaktykę. Dowiedz się jak Twój organizm reaguje na każdy ze 170 pokarmów i dodatków do żywności. Test MRT to jedyna metoda diagnostyczna zawierająca komponentę ilościową, umożliwiającą określenie intensywności reakcji leukocytów na dany pokarm.
Tworzony wynik – „Raport Programu LEAP” zawiera również Plan Zarządzania Dietą obejmujący trzy działania:

  • eliminację szkodliwych pokarmów,
  • oczyszczenie organizm z antygenów,
  • propozycję nowego stylu odżywiania z elementami diety naprzemiennej.

Mała próbka krwi oznacza wielkie zmiany. Wyniki testu zostaną z Tobą omówione i nasz specjalista przedstawi Ci ich interpretację. Dowiesz się, co masz jeść i w jaki sposób, żeby nie pojawiały się nowe nadwrażliwości. Stosując się do zaleceń masz dużą szansę na to, że z czasem niektóre z nietolerowanych obecnie przysmaków będziesz mógł ponownie włączyć do swojej diety.

Stosowanie Programu LEAP pozwoli Ci uwolnić się od dolegliwości, które kiedyś wydawały się być nieodłączną częścią Twojego życia, dodatkowo będziesz usatysfakcjonowany swoją sylwetką i wyglądem. Tysiące osób w USA i Europie przekonały się o skuteczności tej metody. Dołącz do ich grona.

Program LEAP

Działanie programu LEAP polega na eliminacji pokarmów i substancji, które wyzwalają niealergiczne reakcje immunologiczne organizmu u danego pacjenta, oraz odpowiednim połączeniu i wprowadzeniu do diety niereaktywnych zdrowych produktów.

Gdzie zrobić test MRT?

Dla kogo jest test MRT?

Dla każdego! Większość z nas boryka się bowiem z dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą być objawem nadwrażliwości pokarmowej.

Wiedza medyczna

Opracowanie testu MRT jest efektem wielu lat badań nad nadwrażliwością pokarmową prowadzonych przez dr. Marka Pasulę, immunologa i naukowca.

Gwarancja testu

Test MRT jest produktem medycznym. Nasze Laboratorium posiada autoryzację producenta testu – Oxford Biomedical Technologies.

Strona zapisuje pliki cookies. Przeczytaj więcej w Polityce prywatności.Akceptuję