FAQ – Często Zadawane Pytania

Dietetyka i Żywienie (6)

Co to są węglowodany rafinowane?

Węglowodany rafinowane jest to przetworzona żywność bogata w cukry proste, która nie powinna być spożywana lub spożywana jedynie w niewielkich ilościach, gdyż ma daleko mniejszą wartość odżywczą niż ich naturalne odpowiedniki. Biały cukier, biała mąka, syrop kukurydziany i żywność je zawierająca (pieczywo, ciastka, cukierki itp.) są przykładami oczyszczonych węglowodanów. Jeżeli cukry proste są spożywane często i w dużych ilościach, to ich nadmiar a także trudniej strawne białka i tłuszcze, będą magazynowane w tkance tłuszczowej.

Nie jem śniadań, czy to dobrze?

Jedzenie śniadań jest bardzo zalecane. Śniadanie jest bardzo ważnym posiłkiem w ciągu dnia, ponieważ powoduje rozruch naszego metabolizmu, pomaga kontrolować masę ciała i dostarcza niezbędnej energii do codziennych zajęć. Lekkie posiłki należy odłożyć na wieczór.

Jem tylko jeden posiłek dziennie, czy to dobrze?

Dla optymalnego funkcjonowania, organizm wymaga stałego strumienia kalorii i składników odżywczych i jeden posiłek na dzień tego nie zapewni. Najlepiej jest spożywać 3 normalne lub 5 mniejszych posiłków dziennie, zaczynając od śniadania.

Czy mogę jeść tyle ile chcę?

Najlepiej stosować ogólnie znane normy zapotrzebowania organizmu na niezbędne składniki pokarmowe. Proponowane ilości poszczególnych kategorii w porcjach normatywnych.

Białko: 2 – 3 porcje dziennie

Ziarna: 6 – 11 porcji dziennie

Warzywa: 3 – 5 porcji dziennie

Owoce: 2 – 4 porcji dziennie

Tłuszcze, oleje: 1 – 2 dodatkowego tłuszczu dziennie

Pamiętaj, że Twój Program LEAP został opracowany na podstawie informacji uzyskanych od Ciebie, twoich celów zdrowotnych i wyników twoich testów. Wszelkie pytania związane z porcjowaniem i kalorycznością produktów należy kierować do dietetyka Programu.

Czy jest pokarm, którego spożywanie powoduje utratę wagi?

Spożywanie pokarmów, które w wyniku Testu MRT zakwalifikowano jako nie-reaktywne (Zielone), skomponowane odpowiednio przez Twojego dietetyka, stanowi bezpieczny i pewny sposób kontrolowania wagi ciała.

Czy powinienem przyjmować witaminy w czasie realizacji programu?

Suplementacja witaminowa może być dobrym sposobem zachowania pewności, że dostarczamy organizmowi minimum wymaganych witamin i minerałów. Twój lekarz może zaproponować odpowiednie zestawy witamin i mikroelementów, stosownie do listy substancji reaktywnych i przebiegu Programu. W dobie żywności modyfikowanej i zatrucia środowiska, suplementacja witaminami i mikroelementami jest wskazana niezależnie od sposobu odżywiania.

Działanie Programu LEAP (13)

Jem często poza domem, czy będę mógł uczestniczyć w programie?

Możesz uczestniczyć w Programie, lecz będzie to wymagało zwiększonej uwagi i wiedzy na temat ukrytych źródeł Twoich reaktywnych pokarmów. Będą ponadto potrzebne uzgodnienia z kelnerem lub szefem kuchni na temat składników interesujących cię dań.

Jak rozpocząć wykonywanie programu?

Najlepszym sposobem rozpoczęcia wykonywania Programu jest pierwsza wizyta u wybranego Konsultanta Programu LEAP, z którym można również przedyskutować pojawiające się pytania, dotyczące przygotowania posiłków, porcjowania, pokarmów zastępczych i przepisów kulinarnych. Następnie uważne przeczytanie całego materiału zawartego w Raporcie LEAP w postaci pytań i odpowiedzi, rezultatów Testu, znanych i ukrytych źródeł Substancji Testowanych, itd. No i na koniec rozpoczęcie pierwszej fazy Programu, wyciszającej układ immunologiczny.

Dlaczego ta dieta poprawi moje samopoczucie?

Nadwrażliwość pokarmowa jest przyczyną ponad 75 różnych problemów zdrowotnych i dotyczy w przybliżeniu połowy populacji krajów wysoko cywilizowanych ! Te ”choroby” i towarzyszące im objawy są spowodowane przez prozapalne związki chemiczne takie jak, histamina, uwalniane, kiedy system immunologiczny zaczyna atakować makromolekuły reaktywnego pokarmu, które przedostają się poza światło jelit. Poprzez identyfikację oraz eliminację pokarmów i chemicznych dodatków do żywności, które wyzwalają reakcję immunologiczną, możemy doświadczyć istotnej poprawy samopoczucia. Większość pacjentów, już po tygodniu stosowania programu, zgłasza przyrost energii, poprawę trawienia, utratę wagi, zmniejszenie niepohamowanego apetytu, zmniejszenie dolegliwości bólowych, zwiększoną jasność myślenia i lepsze samopoczucie.

Kiedy stosowana dieta przyniesie oczekiwane rezultaty?

Większość pacjentów dostrzega znaczące różnice w ciągu 1 do 4 tygodni od rozpoczęcia Programu. W Twoim przypadku odpowiedź będzie zależna od następujących czynników:

  • Jak ściśle realizujesz swój program żywieniowy. Jeżeli postępujesz dokładnie według planu, masz największą szansę na sukces w możliwie najkrótszym czasie. Realizując program zbyt dowolnie lub nieuważnie, osiągniesz rezultat na miarę swojego zaangażowania.
  • Jak długo trwasz w swoich przyzwyczajeniach i nałogach. Czasami potrzeba trochę więcej czasu dla odwrócenia szkód spowodowanych przez lata niewłaściwego odżywiania. Ogromna większość naszych pacjentów obserwuje istotne zmiany w ciągu 2 miesięcy dokładnego wypełniania zaleceń programu.
  • Od stopnia, w jakim nadwrażliwość pokarmowa wpływa na Twój stan. Niektórzy z pacjentów po przystąpieniu do Programu doświadczają całkowitego ustąpienia dolegliwości na tak długo, jak długo utrzymują dietę. Inni powinni oczekiwać jedynie złagodzenia dolegliwości. Dzieje się tak, ponieważ nadwrażliwość pokarmowa może być bezpośrednim powodem Twoich problemów zdrowotnych LUB może jedynie współistnieć z innymi chorobami o podłożu innym niż pokarm.

Jak długo powinienem utrzymywać dietę?

Strategia żywieniowa stosowana w PROGRAMIE jest różna od znanych diet odchudzających. LEAP jest indywidualnie zaprojektowanym Programem, który może być stosowany przez całe życie. Większość naszych pacjentów, po kilku tygodniach przestrzegania zaleceń przyzwyczaja się i traktuje program jako naturalny element swojego codziennego życia. Ponadto, nasi pacjenci zwykle czują się o wiele lepiej i nie chcą powracać do starych nawyków żywieniowych.

Jak długo powinienem unikać reaktywnych (czerwonych i żółtych) pokarmów?

Najważniejsze jest stałe unikanie pokarmów, na które reaguje nasz system immunologiczny. Najlepszym sposobem upewnienia się, że reaktywne dla nas pokarmy są już bezpieczne jest stopniowe i ostrożne, wprowadzanie ich do diety pojedynczo, w odstępach nie krótszych niż 7 dni i obserwowanie reakcji organizmu. Pierwsze próby można podjąć nie wcześniej niż po 6 miesiącach od wycofania reaktywnych produktów z diety. UWAGA. Nadwrażliwość na niektóre pokarmy (nawet te żółte) może się nigdy nie wycofać.

Co to jest 3 Dniowa Dieta Rotacyjna i jak działa?

Dieta rotacyjna jest powszechnie akceptowaną metodą leczenia nadwrażliwości pokarmowych. 3 – Dniowa Dieta Rotacyjna ogranicza wystąpienie produktu z określonej grupy do jednego razu w ciągu trzech dni. Na przykład, jeżeli kurczak i jaja są dla Ciebie nie-reaktywne, możesz je jeść bez ograniczeń w poniedziałek, ale następny raz mogą się znaleźć w menu dopiero we czwartek. Takie ograniczenie w kontakcie z danym pokarmem zmniejsza szansę rozwoju nowej nadwrażliwości. Zwykle dochodzi do powstawania nieprawidłowych reakcji na pokarm, który spożywamy zbyt często i w zbyt dużych ilosciach.

Jedna z teorii objaśnia to zjawisko tak,:gdy jemy ten sam pokarm przez długi czas, tracimy zdolność do jego prawidłowego rozkładui przyswajania. Kiedy nieprawidłowo rozłożone molekuły są absorbowane podczas trawienia, nasz system immunologiczny rozpoznaje je jako wroga i atakuje każdorazowo po spożyciu. Najlepszym sposobem zapobiegania nowym nadwrażliwościom jest ograniczenie częstości występowania produktów w diecie.

3 – Dniowa Dieta Rotacyjna spełnia ten postulat.

Dlaczego czuję się gorzej stosując tę dietę?

Czasem, kiedy pacjent z nadwrażliwością pokarmową eliminuje reaktywna żywność, przejściowo zaczyna czuć się gorzej niż. Może odczuwać spadek energii, nasilenie dolegliwości, rozdrażnienie, lub pogarszanie się samopoczucia zamiast oczekiwanej poprawy. Jeżeli spotyka go to w pierwszym tygodniu stosowania programu, jest to ważny znak, że jest na właściwej drodze. 

Nadwrażliwość pokarmowa bywa porównywana do nałogu pokarmowego i lekarze leczący opóźnione reakcje na pokarmy często obserwują tak zwane objawy odstawienia, kiedy rezygnuje się reaktywnej żywności. Może to być postrzegane jako „oczyszczanie” organizmu z reaktywnych antygenów z jednoczesnym przywróceniem równowagi biochemiczne i wyciszeniem układu immunologicznego.

Co się stanie jeśli jem pokarm z mojej czerwonej listy?

Jedzenie pokarmów z Czerwonej (lub Żółtej) listy zahamuje postępy w realizacji Programu. Czerwona żywność wskazuje na najwyższy poziom reaktywności wśród wyników Testu i jest najbardziej prawdopodobnym powodem Twoich problemów zdrowotnych. Tak, więc jedzenie pokarmów z czerwonej listy jest najlepszym sposobem zaprzepaszczenia osiągnięć wynikających z realizacji PROGRAMU. Pacjenci, którzy przyznają się do okazjonalnego spożywania czerwonych pokarmów spostrzegają, że często towarzyszy temu nasilenie różnych objawów, potwierdzające ich niewłaściwe postępowanie. Powrót do spożywania reaktywnych pokarmów powoduje zatrzymywanie wody i nagły wzrost wagi, dokuczliwe bóle głowy, zmęczenie lub ogólne pogorszenie samopoczucia.

Czy powinienem kontynuować przyjmowanie przepisanych mi leków?

Odnośnie przyjmowania przepisanych leków, należy ZAWSZE stosować się do zaleceń lekarza oraz nigdy nie przerywać zaleconej kuracji. Realizacja PROGRAMU może spowodować zmniejszenie niektórych objawów i możesz zechcieć skonsultować ten fakt z lekarzem w celu zmiany dawkowania przyjmowanych leków.

Jeżeli nie mogę przestrzegać swojej diety, czy mogę jeść produkty z listy reaktywnych?

Spożywanie reaktywnych pokarmów powoduje psychologiczne, immunologiczne i biochemiczne implikacje, które w niektórych przypadkach mogą spowodować utratę korzyści uzyskanych podczas realizacji Programu. Dlatego zawsze odradzamy naszym pacjentom jedzenie produktów reaktywnych oraz tych, które mogą prowokować niekorzystne objawy.

Jeżeli znalazłeś się w sytuacji uniemożliwiającej kontynuowanie 3 Dniowej Diety Rotacyjnej, najlepszym rozwiązaniem jest ścisłe ograniczenie spożywanych pokarmów wyłącznie do występujących na zielonej liście do czasu, kiedy będzie możliwy powrót do diety rotacyjnej. Pamiętaj, że Twoje rezultaty zależą od stopnie przestrzegania zaleceń Programu.

Czy powinienem przyjmować witaminy w czasie realizacji programu?

Suplementacja witaminowa może być dobrym sposobem zachowania pewności, że dostarczamy organizmowi minimum wymaganych witamin i minerałów. Twój lekarz może zaproponować odpowiednie zestawy witamin i mikroelementów, stosownie do listy substancji reaktywnych i przebiegu Programu. W dobie żywności modyfikowanej i zatrucia środowiska, suplementacja witaminami i mikroelementami jest wskazana niezależnie od sposobu odżywiania.

Dlaczego mam niepohamowany apetyt i czy dieta pomoże go opanować?

Nadwrażliwość pokarmowa bywa porównywana z uzależnieniem pokarmowym. Chorzy mają zwykle niepohamowany apetyt, który zaspokajany podczas jedzenia, stwarza chwilowe wrażenie lepszego samopoczucia oraz złagodzenia nieprzyjemnych objawów fizycznych i psychicznych. Istnieje teoria o reakcji organizmu na mediatory uwalniane z komórek odpornościowych. Powodują one przejściowe zaburzenie równowagi biochemicznej, podnosząc poziom określonych hormonów i neurotransmiterów. Organizm zmuszony do znalezienia drogi przywrócenia równowagi, pożąda słodkiego pokarmu w postaci cukrów prostych i innych węglowodanów, wytwarzając cykl, który prowadzi do przekroczenia ilości konsumowanych kalorii lub niekontrolowanego jedzenia.

Postępując zgodnie z PROGRAMEM zauważysz znaczne zmniejszenie niepohamowanego apetytu w ciągu dwóch tygodni. Pamiętaj, że oszukiwanie samego siebie podczas realizacji programu nie przynosi żadnych trwałych korzyści i zwykle skutkuje krótko – i długookresowymi problemami.

Niewłaściwe reakcje na pokarmy (5)

Jaka jest różnica między alergią pokarmową, wrażliwością na pokarmy a nietolerancją pokarmową?

Alergie pokarmowe, nadwrażliwość na pokarmy i nietolerancja pokarmowa są używane zamiennie i często niewłaściwie. W istocie, w kręgach naukowych

i medycznych trwa debata, jak prawidłowo definiować i używać tych trzech terminów. Wydaje się, że najwłaściwsze jest używanie terminów: „alergia pokarmowa” w odniesieniu do reakcji IgE zależnych, „nietolerancja pokarmowa” – do niedoborów enzymatycznych, zaś „nadwrażliwość pokarmowa” do wszelkich opóźnionych reakcji pokarmowych IgE niezależnych i nie wynikających z niedoborów enzymatycznych.

Należy pamiętać, że mogą być również niekorzystne reakcje na pokarmy o podłożu farmakologicznym (nikotyna, kofeina) lub toksycznym (np. toksyny ryb).

Alergia pokarmowa natychmiastowa – IgE zależna

Być może, najbardziej znanym, chociaż dość rzadkim i jednocześnie bardzo niebezpiecznym przykładem natychmiastowej reakcji pokarmowej jest wstrząs anafilaktyczny. Jest to ostra reakcja układu odpornościowego spowodowana masowym uwalnianiem histaminy z bazofilów oraz mastocytów tkankowych pod wpływem przeciwciał klasy IgE skierowanych przeciwko konkretnemu alergenowi pokarmowemu. Najbardziej znane produkty powodujące natychmiastową reakcję alergiczną to orzeszki ziemne, inne orzechy, ryby i owoce morza, jaja, mleko, soja, nabiał, pszenica. Na skutek wstrząsu anafilaktycznego człowiek może umrzeć w ciągu minuty, spożywając tylko jedną molekułę uczulającego go pożywienia. Natychmiastowa alergia pokarmowa dotyka około 1-2% populacji i dotyczy tylko niewielkiej części wszystkich reakcji przeciw pokarmom. Większość natychmiastowych reakcji nie zagraża życiu, lecz powoduje nieprzyjemne objawy. Ludzie cierpiący z powodu natychmiastowej alergii pokarmowej, zwykle potrafią zidentyfikować alergizujące pokarmy bez pomocy lekarza i testów z powodu każdorazowej i bezpośredniej reakcji po spożyciu. Należy pamiętać również, że pokarmy będące naturalnym źródłem histaminy mogą powodować objawy podobne do alergii IgE zależnych, bez podwyższonego poziomu IgE.

 

Opóźnione Reakcje Pokarmowe (nadwrażliwości)

Opóźnione reakcje pokarmowe to całkiem inna historia. Manifestują się one na wiele różnych sposobów i mogą dotyczyć dowolnego organu wewnętrznego (wszędzie, gdzie przepływa krew) a objawy mogą się pojawić od 45 minut do 3 dni po spożyciu i są zależne od ilości zjedzonego pokarmu. To opóźnienie symptomów oraz zespół mechanizmów czyni z nich wyjątkowo trudną do rozwiązania łamigłówkę, niezależnie od stosowanych metod diagnostycznych. W związku z tym, nadwrażliwość pokarmowa często pozostaje niezdiagnozowana lub zdiagnozowana nieprawidłowo. Zastosowane leczenie przynosi zwykle tymczasową ulgę, która maskuje objawy zamiast usuwać przyczyny problemów. Nadwrażliwości pokarmowe dotykają ponad 40% społeczeństwa

Nietolerancja pokarmowa

Nietolerancja pokarmowa może powodować objawy podobne do nadwrażliwości pokarmowej ale nie jest wywołana reakcją immunologiczną organizmu. Spożyta nietolerowana żywność nie jest prawidłowo trawiona. Najlepszym przykładem nietolerancji pokarmowej jest nietolerancja laktozy, którą charakteryzują wzdęcia, rozwolnienia lub biegunki i gazy. Nietolerancja laktozy jest spowodowana przez niedobór lub brak enzymu rozkładającego główny cukier świeżego mleka. Unikanie świeżego mleka lub suplementacja diety laktazą jest najlepszym sposobem pozbycia się problemu nietolerancji laktozy. Innym przykładem nietolerancji pokarmowej jest fenyloketonuria powodowana wrodzonym niedoborem hydroksylazyfenyloalaninowej (PACH), enzymu rozkładającego fenyloalaninę. Brak przemiany fenyloalaniny powoduje jej odkładanie w mózgu i doprowadza do nieodwracalnego uszkodzenia centralnego układu nerwowego (niedorozwój umysłowy i zaburzenia neurologiczne). Wykrycie fenyloketonurii w okresie noworodkowym i zastosowanie odpowiedniej bardzo rygorystycznej diety pozwala na prawidłowy rozwój układu nerwowego.

Jak opóźniona alergia pokarmowa wpływa na nadwagę?

Badania naukowe wykazały, że ludzie z nadwrażliwością pokarmową, którzy zidentyfikowali i usunęli z diety reaktywną żywność nie tylko stracili na wadze, ale w wielu przypadkach osiągnęli przyrost masy mięśniowej. Nadwrażliwość pokarmowa wywołuje problemy z utrzymaniem prawidłowej masy ciała poprzez:

1. Zatrzymywanie wodyKilkukilogramowe zmiany ciężaru ciała w krótkich okresach czasu są typowe dla nadwrażliwości pokarmowej. Zatrzymywanie wody w organizmie następuje jako próba zneutralizowania efektu uwalniania przez leukocyty mediatorów prozapalnych.

2. Nieprawidłowy metabolizm tłuszczu (lipoliza)Pewne uwalniane mediatory mają bezpośredni wpływ na metabolizm tłuszczu w organizmie. Jeden z nich, prostaglandyna E2, hamuje zdolność organizmu do prawidłowej gospodarki tłuszczowej, lipolizy, która pozwala uwolnić organizm od nadmiaru tłuszczu. 

3. Nałóg jedzenia i apetyt. Nadwrażliwość pokarmowa bywa porównywana z uzależnieniem pokarmowym. Chorzy mają zwykle niepohamowany apetyt, który zaspokajany podczas jedzenia, stwarza chwilowe wrażenie lepszego samopoczucia oraz złagodzenia nieprzyjemnych objawów fizycznych i psychicznych. Istnieje teoria o reakcji organizmu na mediatory uwalniane z komórek odpornościowych. Powodują one przejściowe zaburzenie równowagi biochemicznej, podnosząc poziom określonych hormonów i neurotransmiterów. Organizm zmuszony do znalezienia drogi przywrócenia równowagi, pożąda słodkiego pokarmu w postaci cukrów prostych i innych węglowodanów, wytwarzając cykl, który prowadzi do przekroczenia ilości konsumowanych kalorii lub niekontrolowanego jedzenia.

Dlaczego mam opóźnioną reakcję pokarmową i jak stała się moją dolegliwością?

Badacze wciąż nie znają wszystkich odpowiedzi na to pytanie i jest jeszcze wiele niezbadanych przyczyn rozwoju nadwrażliwości pokarmowej. Poniżej wymieniono najczęściej uznawane czynniki jej powstawania:

1. Złe trawienie
2. Niezrównoważona flora jelitowa
3. Chroniczny stres, przeżycie traumatyczne
4. Przeciążenie układu odpornościowego
5. Czynniki genetyczne

Jakie objawy powoduje opóźniona nadwrażliwość pokarmowa?

Objawy przypisywane nadwrażliwości pokarmowej są spowodowane przez uwalniane z komórek odpornościowych mediatorów prozapalnych, takich jak histamina. Poniżej opisano towarzyszącą temu sekwencję wydarzeń.

1. Identyfikacja. System odpornościowy rozpoznaje pokarm jako obcego najeźdźcę.
2. Mobilizacja wojska. Mechanizmy immunologiczne i inne mobilizują komórki odpornościowe do ataku.
3. Wojna chemiczna. Komórki odpornościowe uwalniają substancje chemiczne, takie jak histamina, przeznaczone do zniszczenia najeźdźcy.
4. Skutki uboczne. Zapalenia i uszkodzenia tkanek.
5. Symptomy. Pojawienie się objawów klinicznych.

Jakie są najczęściej spotykane objawy opóźnionej reakcji nadwrażliwości pokarmowej?

Najczęściej spotykane objawy nadwrażliwości pokarmowej to:

Zaburzenia trawienne: Wzdęcia, wzdęcia z oddawaniem wiatrów, mdłości, zgaga, zaparcia, biegunka, swędzenie odbytu, skurcze brzuszne.
Zmęczenie fizyczne lub psychiczne: Szczególnie po posiłku lub po „dobrze przespanej nocy”
Nieunormowana waga:  Obrzęk lub zatrzymywanie wody, tendencja do wahania masy ciała, problemy z obniżeniem masy ciała nawet, gdy uważasz, co jesz i liczysz kalorie.

Niepohamowany apetyt: Żądza słodyczy i oczyszczonych węglowodanów.
Alergiczne „podbite” oczy: Podkrążone oczy, opuchnięte oczy, worki pod oczami.
Nadmierne wydzielanie śluzu: Chronicznie przekrwiony nos, wyciek z nosa, nadmierna wydzielina śluzowa z dróg oddechowych, częste wydmuchiwanie nosa, zatkane lub swędzące uszy.
Chroniczny ból: Migrena lub inne bóle głowy, bóle mięśniowe, bóle stawowe.
Zaburzenia snu: Senność w dzień, bezsenność w nocy.
Objawy emocjonalne, mentalne, behawioralne: Nagłe zmiany nastroju, rozdrażnienie bez widocznych powodów, nadaktywność, trudności w koncentracji, niewytłumaczalne lęki lub depresje.

Pytania ogólne (5)

Mam grzybicę, czy ten Program może mi pomóc?

Jeśli cierpisz z powodu grzybicy (drożdżycy), dieta rotacyjna i inne ograniczenia zawarte w programie pomogą ci pokonać problemy.

Mam niski poziom cukru we krwi – hipoglikemię, czy będzie to uwzględnione w czasie realizacji Programu?

Tak, wystarczy poinformować dietetyka prowadzącego a Twój Program dietetyczny zostanie zintegrowany z uwzględnieniem diety hipoglikemicznej.

Jestem diabetykiem, czy mogę przystąpić do Programu?

Tak. Program dietetyczny może być zastosowany dla osób z cukrzycą. Należy o tym poinformować swojego dietetyka.

Czy powinienem kontynuować dietę podczas wakacji?

Podczas wakacji możesz trzymać się Swojego rotacyjnego planu jeśli to tylko będzie możliwe. Jeżeli potrzebujesz dokonać jakichś zmian, skontaktuj się z dietetykiem, który zaproponuje ci modyfikację diety lub produkty zastępcze.

Czy moja dieta będzie odpowiednia dla członków mojej rodziny?

Może być lub może nie być odpowiednia, w zależności od ich wrażliwości na pokarmy. Najlepszym rozwiązaniem byłoby wykonanie członkom rodziny Testu MRT i opracowanie planu żywieniowego stosownie do ich potrzeb.

Test MRT (6)

Czy Test jest dokładny?

Test LEAP jest najdokładniejszym testem krwi dostępnym dla nadwrażliwości pokarmowych. Badania naukowe wykazały, że czułość Testu MRT w wykrywaniu reaktywnej żywności wynosi 94,5%.

Jaka jest różnica między Testem MRT a innymi testami opóźnionej alergii pokarmowej?

Zasadnicze różnice między Testem MRT a innymi laboratoryjnymi testami są następujące:

1. Test MRT mierzy reakcję wszystkich limfocytów, granulocytów i płytek krwi. Inne testy komórkowe są ograniczone do określonej populacji limfocytów lub granulocytów. 

2. Test MRT dostarcza najbardziej wyczerpujących informacji klasyfikując substancje na reaktywne i nie-reaktywne. Testy surowicy krwi, takie jak ELISA IgG i inne typu IgG mają ograniczone możliwości pomiaru reakcji immunologicznych.

Badania naukowe wykazują, że nadwrażliwość pokarmowa uruchamia, co najmniej 7 różnych mechanizmów wyzwalających reakcje immunologiczne komórek. Test MRT mierzy reakcje na poziomie komórkowym, a inne testy mierzą skutki działania indywidualnego mechanizmu wyzwalającego, który może nie powodować żadnych reakcji komórkowych. 

3. Test MRT mierzy bezpośrednią reakcję Twoich żywych komórek odpornościowych. Testy surowicze mierzą statyczny poziom przeciwciał we krwi bez względu na przyczynę powodującą reakcję komórek.

4. Test MRT jest pomiarem ilościowym. Mierzy sumaryczną reakcję spowodowaną przez pokarm, identyfikując zmiany objętości komórek.

Co oznacza reaktywny wynik testu dla produktów, których nigdy nie jadłem?

Znane są następujące wyjaśnienia reaktywnych wyników testu dla pokarmów sporadycznie lub nigdy niespożywanych:

1. Genetyka. Wykazano, że alergie i nadwrażliwości pokarmowe mają silny komponent genetyczny, który może być przekazywany z pokolenia na pokolenie.

2. Reakcja Krzyżowa. Twój system odpornościowy identyfikuje i różnicuje substancje antygenowe na podstawie ich struktury molekularnej. Pokarm z jakiejś rodziny pokarmów często ma podobną strukturę protein i może czasami wywoływać reakcje krzyżowe podczas testowania. Inna sytuacja sprzyjająca reakcji krzyżowej zachodzi, gdy powstają reaktywne wiązania chemiczne z nie-reaktywnym pokarmem powodując jego immunologiczną identyfikację z substancją reaktywną.

3. Fałszywy pozytywny wynik testu. Nawet najbardziej dokładny test laboratoryjny może dać jakiś fałszywy rezultat. Czułość Testu MRT wynosi 94,5 %, pozostawiając niewielki margines potencjalnych błędów pomiaru.

Wiem, że jestem uczulony na określone pokarmy, ale Test MRT nie wykazuje reakcji. Dlaczego?

Test MRT identyfikuje pokarmy i chemiczne dodatki do żywności powodujące nadwrażliwości pokarmowe i jest najbardziej miarodajnym testem krwi dla tego typu reakcji. Test LEAP może nie wykryć Twojej alergii na niektóre pokarmy, ze względu na immunologiczny mechanizm wyzwalania reakcji. Bezpośrednie alergie pokarmowe, wyzwalane przeciwciałami IgE, zwykle nie są wykrywane Testem MRT, ponieważ uruchamiają inne mechanizmy immunologiczne. Czasem Twoja „alergia” nie jest prawdziwą alergią, ale raczej nietolerancją pokarmową (pochodzenia enzymatycznego), która może nie być wykryta Testem MRT ze względu na brak reakcji układu odpornościowego. Jeżeli znane Ci pokarmy powodują u Ciebie niewłaściwe reakcje, najlepiej zrobisz unikając ich.

Jak mogę być uczulony na ten produkt – jem go przez cały czas?

Jednym z problemów nadwrażliwości pokarmowej jest to, że jej potencjalną przyczyną może być dowolny pokarm lub chemiczny dodatek do żywności. Najczęściej powodem naszych problemów jest jeden lub kilka pokarmów spożywanych regularnie.

Nadwrażliwości często rozwijają się w stosunkowo długim czasie i wolno narastające dolegliwości traktujemy jako „normalne”. Spożywanie reaktywnych produktów w takich okolicznościach może nie powodować dramatycznych reakcji. Zaprzestanie spożywania reaktywnego pokarmu i jego ponowne wprowadzenie do diety może wywołać gwałtowne reakcje organizmu. Jeżeli wiemy, że dany produkt nie jest dla nas dobry, to nie ma żadnego uzasadnienia dla jego spożywania.

Pokarmy takie jak czosnek, świeże warzywa, świeże ryby, dostarczają ważnych składników odżywczych i w normalnych okolicznościach sprzyjają zdrowiu. Jednakże dowolny produkt, który wyzwala reakcję układu odpornościowego nie jest dla nas zdrowy, nawet, jeśli media promują go dla jego właściwości zdrowotnych.

Dlaczego mleko, serek wiejski i jogurt wykazują różną reaktywność?

Chociaż mleko, ser wiejski, jogurt i inne sery należą do tej samej rodziny produktów (mlecznych), struktura protein antygenowych zmienia się, gdy mleko zmienia się w inny produkt. W związku z tym niektórzy ludzie uczuleni na mleko tolerują jogurt i wybrane sery. Praktyczną radą jest unikanie całej rodziny pokarmów, jeżeli jest się uczulonym na 2 lub więcej produktów z tej rodziny.

Proszę czekać