Czym jest test MRT?

Test MRT – Mediator Release Test – to innowacyjna metoda wykrywania stanów nadwrażliwości pokarmowej z określeniem stopnia reakcji krwinek białych na poszczególne pokarmy. To, co jesz, jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy zawsze „interesuje” się Twoją dietą.

próbki krwi

To, co jesz jest dla Twojego organizmu obce antygenowo – dlatego układ odpornościowy „interesuje” się Twoją dietą. Jeśli nie pojawiają się dolegliwości, to oznacza to, że reakcja organizmu jest nieagresywna – mówimy wtedy o tolerancji pokarmowej. Natomiast gdy  pojawiają się problemy zdrowotne, to  mamy do czynienia z nadmierną reakcją obronną – zapalną ze strony naszego układu odpornościowego.  W takich sytuacjach, tolerancyjne zainteresowanie pokarmem zmienia się w agresywną obronę i komórki układu odpornościowego uwalniają mediatory stanu zapalnego, nasila się przewlekły stan zapalny, pojawiają się ataki bólowe, których podłoże jest trudne do zdiagnozowania. Rozwiązaniem jest wykonanie testu MRT. Badanie wykonywane jest metodą cytometrii przepływowej połączonej z udoskonaloną metodą Coultera. Wysoką skuteczność testu MRT, przy diagnozowaniu nadwrażliwości pokarmowych, potwierdziły wyniki próby prowokacji jamy ustnej, testów skórnych i diety eliminacyjnej. Test można wykonać w Laboratorium Diagnostycznym ISO-LAB.

Czym jest nadwrażliwość pokarmowa?

Istotny wpływ na różne przewlekłe dolegliwości (np. astma oskrzelowa, zespół jelita nadwrażliwego, refluks, migreny i inne bóle głowy, wahania masy ciała, fibromialgia, chroniczne zmęczenie, wykwity skórne, atopowe zapalenie skóry, autyzm, ADHD) mają opóźnione reakcje nadwrażliwości (DTH – Delayed Type Hypersensitivity) na składniki diety, czyli nadwrażliwość pokarmowa. Modelowa reakcja alergiczna zachodzi z wyłącznym udziałem immunoglobulin typu E, które należą do  przeciwciał układu odpornościowego, oraz z uwolnieniem z uszkodzonych komórek histaminy lub substancji histaminopodobnych. Odkryto, że mechanizmy zależne od tych immunoglobulin (IgE) nie wyjaśniają wielu reakcji na to, czym się odżywiamy. O nadwrażliwości pokarmowej mówimy wtedy, kiedy to, co jesz nadmiernie pobudza do obrony komórki  układu odpornościowego i uwalniają się mediatory stanu zapalnego oraz nasila się przewlekły stan zapalny. Dochodzi do stanów zapalnych jelit, innych narządów oraz różnych tkanek. Dzieje się tak, gdy jesteś nadwrażliwy na jakiś składnik spożywanego produktu. Jeśli zjesz go niewiele, to objawy mogą w ogóle nie wystąpić. Twój organizm najczęściej nadmiernie reaguje na więcej niż jeden składnik żywności, a objawy zazwyczaj pojawiają się kilka godzin lub nawet dni po spożyciu i bywają niespójne. Dla Twojego zdrowia i dobrego samopoczucia kluczowa jest przede wszystkim indywidualnie dopasowana, dobra dieta.

Mediatory – dlaczego?

Komórki układu odpornościowego (w krwi krążącej będą to krwinki białe), aktywowane cząsteczkami nietolerowanego pokarmu, produkują i uwalniają cytokiny i inne mediatory, które służą do komunikowania się pomiędzy poszczególnymi komórami oraz wywoływania określonych reakcji związanych z uruchomieniem procesu zapalnego.  Do dzisiaj odkryto już tysiące różnych mediatorów, przez co szukanie winnego jest bezcelowe i bardzo kosztowne. Znaleziono jednak prostszą i tańszą metodę wykrywania poziomu uwalnianych mediatorów. Odkryto, że białe krwinki mają zdolność do zmiany swojej objętości po kontakcie z antygenem, co jest efektem uwalniania przez nie mediatorów i zależy od nasilenia reakcji prozapalnej. Opracowanie metody obiektywnego pomiaru nasilenia zmian objętości przyczyniło się do stworzenia testu MRT. Test ten określi stopień Twojej wrażliwości na pokarmy oraz dodatki do żywności i pozwoli wyeliminować z diety najbardziej reaktywne produkty.

Lista pokarmów i substancji chemicznych

AMARANTUS
ANANAS
ARBUZ
AWOKADO
BAKŁAŻAN
BANAN
BARANINA
BAZYLIA
BROKUŁY
BRZOSKWINIA
BURAK
CEBULA
CHLEB ŚWIĘTOJAŃSKI (KAROB)
CHMIEL
CIECIORKA
COLA
CUKIER TRZCINOWY
CUKINIA
CYNAMON
CYTRYNA
CZARNA JAGODA
CZARNY PIEPRZ
CZOSNEK
DORSZ
DROŻDŻE MIX
FASOLA LIMA
FASOLA PINTO
FASOLKA SZPARAGOWA
GORCZYCA
GREJPFRUT
GRUSZKA
GRYKA
HERBATA
IMBIR
INDYK
JABŁKO
JAJKO
JĘCZMIEŃ
JOGURT
KABACZEK
KAKAO
KALAFIOR
KAMUT
KAPUSTA
KASZA JAGLANA (PROSO)
KAWA
KMIN
KOMOSA RYŻOWA (QUINOA)
KOPER
KRAB
KREWETKA
KUKURYDZA
KURCZAK
KURKUMA
ŁOSOŚ
MALINA
MAŁŻ
MAŁŻ PRZEGRZEBEK
MANGO
MARCHEW
MELON MIODOWY
MELON KANTALUPA
MIĘTA
MIGDAŁ
MIÓD
MLEKO KOZIE
MLEKO KROWIE
MORELA
NERKOWIEC
OGÓREK
OKOŃ
OLIWKI
OREGANO
ORKISZ
ORZECH KOKOSOWY
ORZECH LASKOWY
ORZECH PECAN
ORZECH WŁOSKI
ORZECH ZIEMNY
OWIES
PAPAJA
PAPRYKA
PIECZARKA
PIEPRZ CAYENNE
PIETRUSZKA
PISTACJA
POMARAŃCZA
POMIDOR
POR
PSZENICA
RYŻ
SAŁATA
SELER
SER PLEŚNIOWY
SER ŻÓŁTY
SEZAM
SŁODKI ZIEMNIAK
SŁONECZNIK
SOCZEWICA
SOJA
SOLA
SUM
SYROP KLONOWY
SZPARAG
SZPINAK
ŚLIWKA
TAPIOKA
TRUSKAWKA
TUŃCZYK
TWARÓG
WANILIA
WIEPRZOWINA
WINOGRONO
WIŚNIA
WOŁOWINA
ZIELONA PAPRYKA
ZIELONY GROSZEK
ZIEMNIAK
ŻURAWINA
ŻYTO

ASPARTAM
AZOTAN POTASU
AZOTYN POTASU
BARWNIK INDYGO
BŁĘKIT BRYLANTOWY
CZERWIEŃ ALLURA
CZERWIEŃ KOSZENILOWA
ERYTROZYNA
FENYLOETYLOAMINA
FRUKTOZA
GLUTAMINIAN SODU
KAPSAICYNA
KOFEINA
KWAS BENZOESOWY
KWAS SALICYLOWY
KWAS SORBOWY
LECYTYNA
PIROSIARCZYN SODU
POLISORBAT-80
SACHARYNA
SERWATKA
SIARCZYN SODU
SOLANINA
TARTRAZYNA
ZIELEŃ MORSKA
ŻÓŁCIEŃ POMARAŃCZOWA

Co w tym wyjątkowego?

Dzięki wynikom testu MRT mamy możliwość nie tylko łagodzenia objawów nadwrażliwości pokarmowej, ale przede wszystkim do eliminacji ich przyczyn. Lata obserwacji pomogły stworzyć metodę dopasowaną do specyfiki tych reakcji. Niezwykle często dochodzi bowiem do opóźnionych reakcji nadwrażliwości, a trudno jest samodzielnie wykryć źródło problemu i stosować profilaktykę. Dowiedz się jak Twój organizm reaguje na każdy ze 150 pokarmów i dodatków do żywności. Test MRT to jedyna metoda diagnostyczna zawierająca komponentę ilościową, umożliwiającą określenie intensywności reakcji leukocytów na dany pokarm.
Tworzony wynik – „Raport Programu LEAP” zawiera również Plan Zarządzania Dietą obejmujący trzy działania:

  • eliminację szkodliwych pokarmów,
  • oczyszczenie organizm z antygenów,
  • propozycję nowego stylu odżywiania z elementami diety naprzemiennej.

Mała próbka krwi oznacza wielkie zmiany. Wyniki testu zostaną z Tobą omówione i nasz specjalista przedstawi Ci ich interpretację. Skontaktuj się z nami i dowiedz się więcej. Dowiesz się, co masz jeść i w jaki sposób, żeby nie pojawiały się nowe nadwrażliwości. Stosując się do zaleceń masz dużą szansę na to, że z czasem niektóre z nietolerowanych obecnie przysmaków będziesz mógł ponownie włączyć do swojej diety.

Stosowanie Programu LEAP pozwoli Ci uwolnić się od dolegliwości, które kiedyś wydawały się być nieodłączną częścią Twojego życia, dodatkowo będziesz usatysfakcjonowany swoją sylwetką i wyglądem. Tysiące osób w USA i Europie przekonały się o skuteczności tej metody. Dołącz do ich grona.

Program LEAP

Działanie programu LEAP polega na eliminacji pokarmów i substancji, które wyzwalają niealergiczne reakcje immunologiczne organizmu u danego pacjenta, oraz odpowiednim połączeniu i wprowadzeniu do diety niereaktywnych zdrowych produktów.

Gdzie zrobić test MRT?

Dla kogo jest test MRT?

Dla każdego! Większość z nas boryka się bowiem z dolegliwościami zdrowotnymi, które mogą być objawem nadwrażliwości pokarmowej.

Wiedza medyczna

Opracowanie testu MRT jest efektem wielu lat badań nad nadwrażliwością pokarmową prowadzonych przez dr. Marka Pasulę, immunologa i naukowca.

Gwarancja testu

Test MRT jest produktem medycznym. Nasze Laboratorium posiada autoryzację producenta testu – Oxford Biomedical Technologies.